Kürtaj

Kürtaj Gaziantep

Kürtaj Nedir?

Rahmin içindeki bir dokunun alınması kürtaj olarak tanımlanır. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla uygulanabilecek yöntem ayrıca tıbbi anlamda bir hastalığın teşhis ve tedavisinde de tercih edilebilir. Alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gereken işlem için steril bir ortam oldukça önemlidir. Aksi halde ciddi komplikasyonlar gerçekleşebilmektedir. İşlemde rahim içerisinde doğrudan müdahale gerçekleştirilmektedir. Kürtaj uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gerekenler önemsenmez ise kadının doğurganlık özelliğinin yitirilmesi, enfeksiyon, ölüm gibi sorunlar ile karşılaşılabilir.

Kürtaj Ne Zaman Yapılır?

Hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla da gerçekleştirilen kürtaj halk arasında genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılan işlemlerle eşleştirilmektedir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için gerçekleştirilen kürtaj işlemlerinin yapılabileceği süreler kadının sağlığının korunması adına yasalar ile belirlidir. Bebeğin büyüme süreci de dikkate alınarak kürtaj işlem ile istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması uygulaması maksimum gebeliğin başlangıç tarihinden itibaren ilk 10 hafta içerisinde gerçekleştirilmelidir. Belirttiğimiz zaman aralığından sonra gerçekleştirilecek müdahaleler anne adayı için risk taşıyabilmektedir.

Kürtaj Operasyonu Nasıl Yapılır?

Kürtaj operasyonu ortalama olarak 20 dakika sürmektedir. Uygulama nedeniyle anne adayının psikolojik sorunlar yaşamasının önüne geçebilmek ve operasyonun nitelikli bir şekilde sonlandırılabilmesi için işlem esnasında genel anestezi tercih edilmektedir. Fakat bazı durumlarda lokal anestezi uygulaması ile de kürtaj işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Kadınların kürtaj ile alakalı merak ettikleri konuların başında işlem esnasında ağrı duyulup duyulmayacağı gelmektedir. Operasyonda lokal veya genel anestezi uygulamaları tercih edildiğinde ağrı ya da acı duyulmamaktadır. 

Kürtaj işlemi belirli şartlar sağlandığında yasal olsa da 18 yaşından küçük kişilerin kürtaj olabilmesi için babasının ve annesinden imza alınması gerekmektedir. Ayrıca 18 yaşından küçük olanlara kürtaj uygulaması yapılması durumunda adli makamlar tarafından gerçekleştirilebilecek kovuşturmalara da hazırlıklı olunması gerekmektedir. Kürtaj esnasında ağrı olmayacağı yönünde bilgi versek de merak edilen detaylardan birisi de kürtaj sonrasında ağrı veya kanama olup olmayacağıdır. Kürtaj işlemi sonrasında doku parçacıklarının içeride kalması durumuna ve alınan dokunun büyüklüğüne göre kanamalar meydana gelebilir. Genellikle adet kanaması gibi görülen bu kanamaların farklı kıvamlarda ve fazla miktarlarda olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Kürtaj sonrasında yaşanacak ağrılar ise adet ağrılarıyla benzerlik göstermektedir. Komplikasyon ve enfeksiyon durumlarının oluşmaması durumunda kürtaj sonrasında ağrı gözlemlenmemektedir.

Kişinin Kürtaj Olduğu Sonradan Anlaşılır mı?

Kişinin kürtaj olduğunun yeti edilmesi için operasyon sonrasında ilk 1 – 2 hafta içerisinde jinekolojik muayene gerçekleştirilmesi veya rahimde unutulmuş olan parçaların bulunması gerekmektedir. Bahsettiğimiz durumların haricinde kişinin kürtaj olduğunun sonradan anlaşılması mümkün değildir. Fakat resmi hastaneler Sağlık Bakanlığı’na anlık olarak veri göndermek zorunda olduğundan resmi hastanelerde gerçekleştirilen kürtaj işlemlerinin daha sonradan hasta dosyalarına aktarıldığı bilinmektedir. 

Kürtaj Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kürtaj Sonrasında İlaç Kullanımı

Kürtaj sonrasında kullanılacak ilaçların tavsiyesi doktorunuz tarafından yapılacaktır. Doktorlar genellikle antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı önerseler de kişinin kendi kendine ilaç kullanmayı başlaması ve yine kendi bırakması yanlış olacaktır. Kürtaj sonrasında hastanede yatış işlemine gerek olup olmadığı ve yatarak tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kürtaj sonrasında hastanede yatışa veya yatarak tedaviye gerek görülmemektedir. İşlemlerinin bitmesinin ardından yarım saat sonra anestezinin etkisinin de geçmesiyle birlikte kürtaj olan hasta taburcu edilmektedir.

Kürtaj Sonrasında Normal Hayata Dönüş

Kürtaj operasyonundan yarım saat sonra anestezinin etkisinin geçmesiyle taburcu edilen hasta hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Burada kürtaj sonrasında kanama oluşturacak durumlar için operasyon sonrasında 15 gün boyunca kanamalara karşı önlem alınması yeterli olacaktır. Kürtaj sonrasında ne zaman duş alınabilir sorusuna ise aynı gün dahi duş alınarak, kişisel temizliklerin yapılabileceği cevabını verebiliriz.

Kürtaj Sonrasında Cinsel Yaşam

Kürtaj sonrasında çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilecek kanamalar nedeniyle rahim zedelenmelerinin ve enfeksiyon riskinin önüne geçebilmek adına 15 gün cinsel perhiz yapılmalıdır. 15 gün boyunca cinsel ilişki denemesi yapılmaması sonrasında bir adet döneminin de atlatılması ile birlikte tekrar gebe kalmak isteniyorsa bu amaçla cinsel ilişki denenebilir. Kürtaj işlemi sonrasında tüplerin ve rahmin zarar görüp görmediği bilgisi de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Uzman bir doktor tarafından steril ortamlarda gerçekleştirilen kürtaj operasyonları için tüplerde ve rahimde herhangi bir sorun yaşama ihtimalinin olmadığını söyleyebiliriz.

Kürtaj sonrasında nadiren de olsa rahimde delinmeler meydana gelebilir. Rahimde oluşan deliklerin küçük olması durumunda ilaç tedavisi ve sonrasında gerçekleştirilen kontroller ile sorunun ortadan kalkması beklenir. Kürtaj sonrasında ortaya çıkan rahim delinmelerinin büyük olması durumunda ise hastanın ameliyat edilmesi gerekebilir.

Kürtaj Sonrasında Doktorun Aranmasını Gerektiren Durumlar

Kürtajın gerçekleştirilmesinin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen kanamalar bitmediyse, yüksek ateş ve bayılma gibi durumlar varsa doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Bunların haricinde kanama olmamasına rağmen kasıklarda aşırı ağrı, kötü kokulu bir akıntı görülüyorsa da doktor aranmalıdır. Kişinin kendisini kürtaj sonrasında psikolojik olarak iyi hissetmemesi dahi doktorunu araması için yeterli sebepler arasında yer almaktadır.

Call Now Button